Publicerat 10 juni 2021 av Senia Johansson
så avslöjar du felaktig reklam
Det sägs att allt går att sälja med rätt reklam. Du har säkert också sett annonserna på internet om produkter som lovar mycket. Det finns flera faror med att näthandla läkemedel, natur- och sportprodukter, eller kosttillskott. Till skillnad mot en vanlig butik har du vid näthandel ingen möjlighet att klämma och känna på en vara.
Finns säljaren utomlands kan det vara nästan omöjligt att ställa denna till svars när det du får inte stämmer med vad som utlovats eller om du skadats av produkten. Det är lättare att publicera vilseledande reklam på nätet än i de tryckta tidningar eller den reklam du får hem i brevlådan.
Enligt Marknadsföringslagen ska det som påstås i reklam vara sant och kunna bevisas, annars kan företaget bakom reklamen få böta upp till 5 miljoner kronor. Även den som bara medverkar till att reklamen sprids kan straffas på samma sätt.
Bristande förhandsgranskning
Över fyra miljoner svenskar har konton på Facebook. Den enda förhandsgranskning som finns görs av datorer som går att lura. Facebook litar i stället på att användarna anmäler vilseledande annonser och att bedrägliga, sponsrade inlägg för granskning och eventuell borttagning i efterhand.
Google gör likadant för sina annonser – det låga priset och den enorma mängden annonser gör att en manuell förhandsgranskning blir omöjlig.
Inte heller tidningarnas egna webbplatser går att lita på. Eftersom de flesta annonser säljs in genom olika annonsnätverk innebär det att tidningen oftast litar på att det externa företaget gjort granskningen åt dem.
Bristande eller obefintlig förhandsgranskning har lett till att en lång rad av uppmärksammade annonsbluffar har kunnat lura tusentals svenskar.
Bantningsbluffar och oseriösa tester är några exempel på saker som sålts på ett vilseledande sätt. Många företag har specialiserat sig på att kartlägga vad du gör på nätet, vilket gör att nätannonserna ofta är anpassade till dig och dina intressen. Söker du på övervikt serveras du garanterat annonser om bantning.
Se upp för olaga försäljning och förfalskning
Det finns flera faror med att näthandla läkemedel, natur- och sportprodukter, eller kosttillskott. I värsta fall innehåller produkterna substanser som är farliga för dig.
På nätet finns det många webbplatser som säljer läkemedel utan tillstånd och utan recept. Vanligast är livsstilsläkemedel, bantningsmedel och antidepressiva läkemedel. Även olika sorters naturläkemedel, kosttillskott och sportprodukter kan klassas som läkemedel, beroende på syfte och innehåll
Undersökningar visar också att förfalskningar säljs som antingen är helt verkningslösa, eller innehåller substanser som är otillåtna på grund av att de är farliga. Många potens- eller bantningsmedel marknadsförs som naturliga, men kan innehålla läkemedelssubstanser.
Det förekommer också att utgångna produkter märks om med nytt datum.
Vilseledande löften i marknadsföringen
Typiskt vid oseriös och vilseledande marknadsföring och märkning är att man ger tomma löften om produktens egenskaper och effekter. Det finns skäl att vara särskilt kritiskt till en produkt när;
Effekten av produkten låter för bra för att vara sann
- inom de första 72 timmarna går du ner i vikt minst 3 kg
- vikten går ned, fastän du äter och motionerar som tidigare
- rynkorna i ditt ansikte slätas ut på ett ögonblick
Du köper produkter på internet, som post- eller telefonorder eller annan direktförsäljning och inte hittar information om
- produktens sammansättning eller företagets kontaktuppgifter. Företaget meddelar till exempel inte var det ligger.
En produkt marknadsförs med överord eller så att andra produkter ringaktas
- ett nytt mirakelmedel
- du klarar dig inte utan denna produkt
- dubbelt så effektivt som de andra preparaten på marknaden
Märkning på svenska saknas
En produkt marknadsförs med hotelser eller skräckbilder, såsom
- produkten neutraliserar gifter och skadliga ämnen i din kropp
- barnens utveckling kan vara beroende av denna produkt eller dess ingredienser
En produkt marknadsförs som gratis provparti, fastän det rör sig om
- att du förbinder dig till avgiftsbelagd fortlöpande prenumeration eller
- ett visstidsavtal på ett år
En produkt marknadsförs som en ny uppfinning eller innovation, som man väntat länge på
Man ger uppfattningen om en produkt att den ”nästan motsvarar läkemedel”
- tillverkad i en läkemedelsfabrik
En produkt påstås vara bra mot flera olika krämpor och sjukdomar
En produkt sägs ha obestämda effekter utan att det följs upp med mer specificerade påståenden
- ökar ditt välmående
- för hjärtat, hjärnan och lederna.
Vet du vad som är kommersiella meddelanden? Läs artikeln "Kommersiellt meddelande eller inte?"
Vill du bli en bättre faktakollare? Läs artikeln "Har du varit källkritisk idag? Bli en bättre faktakollare på 5 min"
Tänk på!
- Ju mer man lovar om en produkt, desto misstänksammare bör man vara!
- Produkter som inhandlas via nätet kan komma från mycket avlägsna ställen och det kan vara svårt att få tag på ansvarig person.
- Produkter som du handlar från andra länder som tex kosttillskott kan vara läkemedel i Sverige
- Påståenden som anger att produkten ska användas vid behandling, att förebygga, att lindra eller att bota sjukdomar får endast användas för läkemedel och är inte tillåtna att användas på kosttillskott
- Annonser på nätet är sällan förhandsgodkända.
- Annonserna du ser är anpassade till dig och dina intressen.
- Anmäler du inte en vilseledande annons kommer den att finnas kvar och lura andra.
Jag hjälper dig när du fastnar i krångliga regler!
Låt mig hjälpa er att navigera i regelverken. Jag ger råd, stöd och utbildning till företag, både online och offline, i hur man kan tillämpa regler och utnyttja de möjligheter som finns för kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Jag grundade CatchWell för att hjälpa företag att lösa problem och komma vidare i beslutsprocessen när det till exempel handlar om;
- Rådgivning
- Utbildning
- Nya produkter i sortimentet
- Granskning och utvärdering
- Påståenden
- Klassificiering
- Märkning & marknadsföring
- Skrivelser
Senia Johansson
– Grundare & VD