Svenska konsumenter varnas: Risker med Epimedyumlu macun
Svenska konsumenter varnas: Risker med Epimedyumlu macun
Flera varumärken av den turkiska örtprodukten “Epimedyumlu Macun” säljs till svenska konsumenter. Analyser har visat farliga mängder av odeklarerade läkemedelssubstanser. En 23-årig man i Sverige drabbades av hjärtinfarkt efter användning. Produkten marknadsförs som örthonung med lusthöjande egenskaper och uppges innehålla örten epimedium. Produkterna har visat sig innehålla höga halter av sildenafil, den aktiva ingrediensen i Viagra.
Enligt Läkemedelsverket, har örtblandningar ingen påvisad effekt på potensen. Många “naturliga” potensprodukter är spetsade med läkemedelssubstanser som sildenafil. Denna substans utgör risk eftersom användaren inte vet vad eller hur mycket som konsumeras. Värsta fallet kan vara allvarliga konsekvenser som hjärtinfarkt, särskilt för unga och friska personer.
Produkten, en söt honungsliknande substans, medför risk för överdosering och fara för barn som oavsiktligt får i sig den. Hjärtinfarkt är den allvarligaste identifierade biverkningen vid användning av olagliga potensmedel.
Sildenafil och andra läkemedel mot erektionsproblem är receptbelagda i Sverige och bör förskrivas av läkare. Godkända potensläkemedel i rekommenderade doser är generellt säkra.
Källa: Läkemedelsverket
Läkemedelsverkets beslut: Skärpta åtgärder för Sleepy´s
Läkemedelsverkets beslut: Skärpta åtgärder för Sleepy´s
Läkemedelsverket har beslutat att öka vitet för förbudet mot Meridius Group AB att sälja produkten Sleepy’s samt förbjuda marknadsföringen av den. Detta beslut ersätter ett tidigare beslut från den 20 februari 2023. Sleepy’s är ett gelégodis-tillskott avsett för bättre sömn, innehållande melatonin och avsett att tas före läggdags. Melatonin är ett hormon som finns naturligt i människokroppen och används i godkända läkemedel för sömnstörningar.
Läkemedelsverket anser att Sleepy’s klassas som ett läkemedel på grund av innehållet av melatonin samt de påståenden om behandling av sömnproblem som används i marknadsföringen. Eftersom läkemedel måste godkännas enligt lag innan de får säljas för att garantera kvalitet, säkerhet och effekt, förbjuds försäljningen av Sleepy’s då produkten inte är godkänd som läkemedel.
Meridius Group har inte nödvändiga tillstånd för läkemedelsförsäljning. Trots tidigare förbud har bolaget fortsatt att sälja Sleepy’s i strid med lagstiftningen. Företaget har även olagligt marknadsfört produkten via sociala medier. För att förmå bolaget att följa lagens krav höjs vitesbeloppet. Förbudet mot försäljning förenas med ett löpande vite på 100 000 kronor, som kan tas ut för varje påbörjad kalendermånad då bolaget saluför Sleepy’s. Marknadsföringsförbudet förenas med ett vite på 50 000 kronor.”
Källa: Läkemedelsverket
Läkemedelsverket förbjuder produkter med medicinska påståenden
Läkemedelsverket förbjuder produkter med medicinska påståenden
Läkemedelsverket har beslutat att förbjuda Jimmys Praktik i Ängelholm AB från att sälja produkterna Boswelia, Citronmeliss och Gurkmeja med påståenden om att de kan behandla värk, herpes, hypertyreoidos, Crohns sjukdom eller allergi. Dessutom förbjuds bolaget att sälja andra beredningar avsedda att intas via munnen med påståenden om förebyggande eller behandling av sjukdomar eller skador.
Produkterna Boswelia, Citronmeliss och Gurkmeja är “modertinktur”-flaskor som ska blandas i vatten och konsumeras. Läkemedelsverket anser att dessa produkter utgör läkemedel eftersom de marknadsförs med påståenden om att behandla eller förebygga sjukdomar eller skador. Enligt läkemedelslagen måste läkemedel godkännas innan de kan säljas för att säkerställa kvalitet, säkerhet och effekt. Eftersom de berörda produkterna inte är godkända som läkemedel förbjuds bolaget att fortsätta sälja dem med sådana påståenden. Förbudet är förenat med ett löpande vite på 100 000 kronor. Bolaget kan dömas att betala detta vite varje gång de bryter mot förbudet.
Källa: Läkemedelsverket
Försäljningsförbud för produkter mot smärtlindring
Försäljningsförbud för produkter mot smärtlindring
Läkemedelsverket har utfärdat ett förbud mot Bättre smak Sverige AB att sälja produkterna Moov rapid relief salva, Moov rapid relief patch, Tiger balm white och Tiger balm red. Produkterna är salvor och plåster avsedda för utvärtes bruk och marknadsförs för behandling av smärta såsom ledsmärta, ryggsmärta och muskelsmärta.
Produkterna säljs med medicinska påståenden om att de kan behandla olika former av smärta, vilket Läkemedelsverket anser vara medicinska egenskaper som kan förebygga eller behandla sjukdomar. Eftersom dessa produkter anses vara läkemedel och inte är godkända eller registrerade för försäljning enligt läkemedelslagen, har företaget förbjudits från att fortsätta sälja dem. Enligt lagen måste läkemedel godkännas innan de får säljas för att säkerställa deras kvalitet, säkerhet och effekt. För att säkerställa efterlevnad av förbudet har Läkemedelsverket kopplat det till ett löpande vite på 100 000 kronor. Detta vite kan utdömas varje gång företaget bryter mot förbudet.
Källa: Läkemedelsverket