Artikel

Frankrike: Ashwagandha ej säker för alla

Av Senia Johansson

Publicerat 20 juni 2024

Frankrike: Ashwagandha ej säker för alla

Den franska myndigheten för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö (ANSES) har nyligen utfärdat en varning om användningen av ashwagandha för vissa befolkningsgrupper. ANSES rekommenderar att företag som hanterar kosttillskott med ashwagandha tydligt märker produkterna med varningstexter och att noggrant kontrollera sina produkter och säkerställa att de uppfyller de högsta kvalitetsstandarderna.

Vi har även nyligen rapporterat om att arbetsgruppen HoA bestående av 26 medlemsstater har sammanställt en lista över botaniska ämnen, inklusive ashwagandha, som kan komma att förbjudas eller bli föremål för strikta restriktioner. 

Bakgrund

ANSES uppmanades den 22 april 2021 av den franska konkurrens-, konsument- och bedrägerimyndigheten (DGCCRF) att utvärdera riskerna med konsumtion av preparat innehållande Withania somnifera, mer känd som ashwagandha, i kosttillskott. Trots att denna växt redan är tillåten i kosttillskott i länder som Belgien och Italien, har ANSES beslutat att genomföra en grundlig riskbedömning för att säkerställa konsumenternas säkerhet på den franska marknaden.

Resultat av ANSES utvärdering

ANSES utvärdering framhåller flera kritiska punkter:

  1. Variabilitet i innehåll: Withania somnifera innehåller steroida laktoner (withanolider) och olika alkaloider, vilka förekommer i varierande mängder beroende på växtens olika delar. Denna variabilitet gör det svårt att koppla specifika biologiska effekter till dessa ämnen.

  2. Adulteration och kontroll: Fall av adulteration, där produkter som sägs innehålla ashwagandharot i själva verket innehåller blad eller andra växter, har rapporterats. Detta betonar behovet av strikta kvalitetskontroller.

  3. Potentiella hälsoeffekter: In vitro- och in vivo-studier har påvisat potentiella risker som genotoxicitet, endokrina störningar, lever- och hjärtpåverkan, samt effekter på centrala nervsystemet. Dock är dessa studier ofta otillräckliga i sin specifikation av extraktens sammansättning.

  4. Interaktioner och biverkningar: Det finns indikationer på läkemedelsinteraktioner och rapporterade fall av negativa effekter som tyrotoxikos, vilket understryker behovet av vidare forskning.

Extrakt och växtkomponenter som används i studier är inte tillräckligt välbeskrivna för att man ska kunna koppla en viss mängd av växtens olika ämnen till de rapporterade effekterna. Därför är det viktigt att nya studier genomförs som bättre kartlägger de olika ämnena i växten och deras potentiella risker, för att möjliggöra en fullständig bedömning av hälsoriskerna för konsumenter.

Rekommendationer för specifika grupper

Med hänsyn till den nuvarande vetenskapliga litteraturen och de rapporterade biverkningarna rekommenderar ANSES att följande grupper undviker konsumtion av ashwagandha:

  • Gravida och ammande kvinnor
  • Personer under 18 år
  • Individer med endokrina störningar, särskilt sköldkörtelproblem och hyperandrogenism
  • Personer med lever- eller hjärtproblem
  • Individer som använder centralt dämpande läkemedel

Rekommendationer till företagen

ANSES betonar vikten av tydliga varningstexter på produkter som innehåller ashwagandha. Företag som distribuerar kosttillskott uppmanas att noggrant kontrollera sina produkter och säkerställa att de uppfyller högsta kvalitetsstandard. Det rekommenderas även att alla produkter märks med varningar för de specifika grupper som identifierats som riskgrupper.

Trots att data om potentiella interaktioner är varierande, uppmanar ANSES till försiktighet vid samtidig användning av ashwagandha och vissa läkemedel. Därför är det nödvändigt, som vid all användning av kosttillskott, att informera sin läkare om denna konsumtion. Generellt sett är det viktigt att diskutera med en hälso- eller sjukvårdspersonal om det är lämpligt att ta ett kosttillskott, med hänsyn till individuella behov och hälsotillstånd, samt undvika samtidig konsumtion av flera kosttillskott

Framtida åtgärder och harmonisering

ANSES betonar vikten av att hälso- och sjukvårdspersonal samt tillverkare rapporterar eventuella oönskade effekter kopplade till kosttillskott till deras nutrivigilanssystem. ANSES framhåller också behovet av att harmonisera listor över växter, växtkomponenter, användningsområden och tillåtna doser i kosttillskott inom EU. Dessutom uppmanar de till bättre samordning mellan riskbedömningsorgan inom Europeiska unionen för att undvika dubblering av expertutlåtanden och därigenom bättre fördela ansträngningarna för att säkerställa säkerheten för europeiska konsumenter.

Ashwagandha är en ört med lång tradition av användning och många potentiella hälsofördelar. Det är dock avgörande att konsumtionen sker under trygga och kontrollerade former, särskilt för känsliga grupper.

Källa: www.anses.fr 

Vill du också få vårt nyhetsbrev?

Konsultera med CatchWell om kosttillskott och växtbaserade läkemedel...

Problemlösning
Kvalitetssäkring
Central Investments
Artikel
13 ingredienser i
kosttillskott som kan
utgöra en hälsorisk
HoA har sedan 2020 identifierat hälsorisker i kosttillskott. De har listat 117 ämnen, varav 13 prioriteras för sina potentiellt farliga egenskaper.
Image
Artikel
Förhindra växtfusk -
Strategier och
förebyggande åtgärder
I dagens konkurrensutsatta marknad är det särskilt viktigt att vara medveten om den ökande risken för förfalskning av växtingredienser och hur man kan förhindra det.
Image
Artikel
Varför växtextrakt
inte alltid är likvärdiga
Har du någonsin funderat över varför växtextrakt från samma växt inte alltid kan ersätta varandra? Svaret på den här frågan är förknippat växternas komplexitet och de processer som används för att utvinna deras föreningar
Image
Artikel
Kosttillskott är inte
fria från regler!
Det är självklart att kosttillskott omfattas av samma lagar och regler som gäller för livsmedel i stort. Dessutom finns det specifika föreskrifter som rör kosttillskott. Att antyda eller påstå att kosttillskott inte är reglerade är felaktigt.

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.