Efsa skärper sin bedömning av nitrosaminer i mat
28 mars 2023
Efsa skärper sin bedömning av nitrosaminer i mat
Efsa skärper sin bedömning av nitrosaminer i mat och konstaterar att mängden vi får i oss kan utgöra en större hälsofara än tidigare antagits. Nitrosaminer kan bildas vid beredning av mat och finns i kött- och charkprodukter, processad fisk, kakao, öl och alkoholhaltiga drycker. Att äta varierat minskar risken för att få i sig för mycket av ämnet. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter mer än 500 gram rött kött och chark i veckan. Nitrosaminer kan även bildas när nitrit och nitrat reagerar med andra ämnen i kroppen. EU-kommissionen arbetar tillsammans med medlemsländerna för att minska mängden nitrosaminer i maten på grund av dess koppling till DNA-skador och cancer.
Rekommenderade artiklar
- 10 skäl - Vikten av korrekta växtnamn
- Frankrike tillåter "Probiotika" märkning på kosttillskott
- Även kosttillskott har regler!
- EU: Restriktioner för grönt te-extrakt
- Nolltolerans för etylenoxid - Massåterkallningar inom EU
- Påståendekollen: Vilket sorts påstående om hälsa gör du?
- Allmänna hälsopåståenden - så här ska du inte göra
Vill du också prenumerera på nyhetsbrevet?
Omvärldsbevakning
- Domstolen förbjuder Arlas netto noll-reklam
- Säkerheten för berberin, hydroxicitronsyra och fänkål ska bedömas av Efsa
- Domstolen förbjuder hälsokostreklam förklädd till journalistik
- Danmark: Återkallelse av Maca-pulver pga hälsorisk
- AI förenklar medicinsk produktinformation
- EU-lagstiftning: Uppdaterade specifikationer för etylenoxid
Kvalitetssäkring
Vi granskar dokumenten för dina produkter
Kvalitetssäkring fungerar som ett kvitto på att din produkt håller god kvalitet och att lagar och regler följs
Marknadsföringsmaterial
Är du osäker på om din marknadsföring är korrekt? Lämna granskningen till oss så talar vi om vad du behöver justera innan du beställer eller publicerar marknadsföringsmaterial.
Märkning
Kosttillskott ska märkas med ett antal obligatoriska uppgifter. För kosttillskott kan företagare även göra frivilliga påståenden om hälsa. Vi säkerställer att märkningen är korrekt.
Innehåll
Undrar du om innehållet i din produkt eller tilltänkta produkt är tillåtet? Ju tidigare du kan fastställa att din produkt enbart innehåller tillåtna substanser desto bättre. Vi granskar innehållet.
Klassificering
Vi hjälper dig att ta reda på om ingredienserna är tillåtna att användas och utvärdera vilken klassificering som produkten med stor sannolikhet har utifrån dess syfte och innehåll.
Nya produkter
Har du ett förslag på en ny produkt, men vill inte satsa på osäkra kort. Ju mer du vet och kan visa om din produkt desto bättre. Vi tar reda på om det finns några regulatoriska hinder.
Utredningar
Vi hjälper dig att ta fram fakta eller dokument. Det kan handla om att ge er en grund för strategiska vägval och utvärderingar som minskar risken för att oförutsedda saker.
Expertlösningar
Anlita en expert
Paketerade expertlösningar är ett smart alternativ när du vill stärka upp ditt team med specialistkompetensen du behöver under en viss tidsperiod. Våra expertlösningar är baserade på lång erfarenhet från liknande projekt.
Fråga en expert
Med experttjänsten “Bollplank” får du svar på dina vetenskapliga och regulatoriska frågeställningar.
Klassificera produkten
Med experttjänsten “Klassificering” undersöker vi om din produkt kan komma att klassas som kosttillskott eller som läkemedel och om innehållet är tillåtet.
Gör sanna hälsopåståenden
Med experttjänsten “Påståenden” får du veta vilka godkända närings- och hälsopåståenden som finns för din produkt.
Satsa på rätt produkt
Med experttjänsten “Potential” får du svar på om det finns några regulatoriska hinder för din produkt.
Märk och marknadsför korrekt
Med experttjänsten “Compliance” får du en kvalitetskontroll där vi granskar din märkning eller marknadsföring.