Publicerat 20 oktober 2022 av Senia Johansson
Uppdaterad 9 februari 2024
Även kosttillskott har regler!
De lagar och regler som gäller för livsmedel i stort, gäller så klart även för kosttillskott. Därutöver finns det ett antal specialregler för kosttillskott. De som antyder eller anger att kosttillskott inte är reglerade har fel.
Kosttillskott är livsmedel och sedan 2002 finns det en EU-lagstiftning som reglerar kosttillskott. Denna lagstiftning (Direktiv (EG) 2002/46/EG) har i Sverige implementeras i föreskrifterna LIVSFS 2023:3.
Det här innebär att kosttillskott regleras enligt livsmedelslagstiftningen, vilket omfattar vad kosttillskotten får innehålla, vilka tillsatser som är tillåtna, vad du får påstå om produkterna, hur de ska märkas, hur produktionen ska gå till etc.
Kosttillskott omfattas av följande lagar
Kosttillskottsföreskriften
Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2023:3) om kosttillskott
Kosttillskottsdirektivet
Direktiv (EG) 2002/46/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosttillskott
Allmän livsmedelslagstiftning
Livsmedelslagen (2006:804) och Förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Efsa och om livsmedelssäkerhet.
Förordning om gränsvärden
Förordning (EG) nr 1881/2006 om gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel.
Närings- och hälsopåståenden
Förordning (EG) nr 1924/2006 om närings- och hälsopåståenden.
Regler under andra myndigheters områden
Alkoholhaltiga preparat
Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat HSLF-FS 2022:63
Infografik
Frigör din tid till annat
Gör reklam och märkning på rätt sätt
Är du osäker på om din märkning eller marknadsföring är korrekt? Med experttjänsten “Compliance” får du en kvalitetskontroll där vi granskar din märkning eller marknadsföring.
” Har du svårt att veta i vilken ände du ska börja i? Känner du att du saknar fakta för att kunna fatta beslut? Jag förenklar för beslutsfattare att tillämpa reglerna för kosttillskott och växtbaserade läkemedel.”
Senia Johansson
Ph.D. (Pharm), Expert & CEO
6 olika typer av regler
Idag är i stort sett all lagstiftning om livsmedel gemensam inom hela Europeiska unionen (EU), dvs. de är utarbetade inom EU och gäller inom hela EU. Huvuddelen av reglerna finns i EG-förordningar och i Livsmedelsverkets föreskrifter.
Följande olika typer av regler finns;
EG-förordningar
EG-förordningar som publiceras i Europeiska unionens officiella tidning, EUT, och som gäller som svensk lag. Förordningar gäller direkt i alla EU:s medlemsländer, de företag och myndigheter som är verksamma i länderna samt ländernas medborgare. EG-förordningar har samma verkan som lagar och gäller såsom de är skrivna, vilket betyder att de inte får omarbetas eller justeras med hänsyn till medlemsländernas egna förhållanden.
EG-direktiv
EG-direktiv är inte direkt gällande i Sverige såsom en vanlig lag stiftad av den Svenska riksdagen. EG- direktivet innebär endast en förpliktelse för den svenska staten att genom lagstiftning eller på annat sätt se till att direktivet och dess krav uppnås. Länderna beslutar själva vad som ska göras för att föreskrifterna i direktivet ska uppfyllas, men vid tvist är det EG-domstolen som avgör om så har skett. Om Sverige redan uppfyller de krav som ställs i direktiv så behöver inga åtgärder vidtas. I annat fall måste åtgärder vidtas inom en bestämd tid.
Föreskrifter
Föreskrifter är en myndighets anvisningar och föreskrifter om hur lag eller förordning ska tillämpas. Inom livsmedelsområdet finns Livsmedelsverkets föreskrifter som finns i Livsmedelsverkets författningssamling, LIVSFS.
Allmänna råd/ Vägledningar
Allmänna råd och vägledningar ges ut av myndigheter och syftet är att underlätta för till exempel företagen att följa föreskrifter genom att förtydliga begrepp eller genom att visa hur du kan eller bör handla i en viss situation. Allmänna råd är inte tvingande på samma sätt som föreskrifter.
Livsmedelslagen & livsmedelsförordningen
Livsmedelslagen (2006:804) och livsmedelsförordningen (2006:813) som publiceras i svensk författningssamling, SFS.
EU-beslut
EU-beslut fattas av EU-kommissionen inom frågor som ska gälla omgående inom hela EU. I vissa fall skrivs dessa in i Livsmedelsverkets föreskrifter.
CatchWell visar företag pragmatiska lösningar i hur de kan tillämpa reglerna för kosttillskott & växtbaserade läkemedel utan att kompromissa med regulatorisk compliance
13 oktober 2022
7 oktober 2022
29 september 2022
Håll dig uppdaterad!
Få vårt nyhetsbrev gratis med de senaste nyheterna, artiklarna och verktygen