Artikel

Godkänt innehåll i kosttillskott

Av Senia Johansson

Publicerat 30 augusti 2024

Godkänt innehåll i kosttillskott

Många kanske tror att kosttillskott inte är strikt reglerade, men det stämmer inte. Kosttillskott klassas som livsmedel och är sedan 2002 reglerade enligt EU-lagstiftning. I Sverige tillämpas denna lagstiftning genom Livsmedelsverkets föreskrifter, LIVSFS 2023:3.

Vad innebär detta för företag?

Det innebär att kosttillskott omfattas av samma regler som andra livsmedel när det gäller innehåll, tillåtna tillsatser, påståenden, märkning och produktionssätt. För att säkra att kottillskotten följer lagstiftningen är det viktigt att förstå vilka ingredienser som är godkända och hur regelverket ser ut.

Godkända ingredienser i kosttillskott

Vitaminer och mineraler

De vitaminer och mineraler som får användas i kosttillskott är specificerade i direktiv 2002/46/EG. Direktivet innehåller två viktiga bilagor:

  • Bilaga I listar vilka vitaminer och mineraler som är tillåtna.
  • Bilaga II anger vilka ämnen som får användas som källor till dessa vitaminer och mineraler. Till exempel kan natrium-L-askorbat användas som källa till C-vitamin och kalciumlaktat som källa till kalcium.

Om ett företag vill använda en näringskälla som inte finns med i dessa listor, måste en ansökan lämnas in till Europeiska kommissionen för godkännande. EFSA, den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, utarbetar sedan ett vetenskapligt yttrande för att stödja kommissionens utvärdering.

Andra ämnen

Förutom vitaminer och mineraler kan kosttillskott innehålla andra ämnen med näringsmässig eller fysiologisk effekt. För dessa finns det inga EU-gemensamma listor, och de regleras inte av direktiv 2002/46. I vissa fall omfattas dessa ämnen av nationell lagstiftning eller annan särskild lagstiftning, som regler för nya livsmedel.

Tillsatser

Kosttillskott kan också innehålla livsmedelstillsatser som har tekniska funktioner, till exempel som sötningsmedel eller beläggningsmedel för tabletter. Vilka tillsatser som är tillåtna regleras av förordning (EG) nr 1333/2008.

Nya livsmedel - Novel food

Nya livsmedel, även kallade “novel foods”, är livsmedel eller ingredienser som inte konsumerades i någon större utsträckning inom EU innan den 15 maj 1997, då förordningen (EU) nr 2015/2283 om nya livsmedel började gälla. För att få släppa ut ett nytt livsmedel eller en ny ingrediens på marknaden måste det först godkännas av EU-kommissionen.
 

Förbjudna och begränsade ämnen

Europeiska kommissionen har befogenhet att begränsa eller förbjuda användningen av vissa ämnen i kosttillskott om de utgör en potentiell risk för konsumenterna. Dessa ämnen listas i bilaga III till förordning (EG) nr 1925/2006. Exempel på sådana ämnen är Ephedraarter, Yohimbe, och Monakolin från rött ris.

Vad betyder restriktionerna?

Kommissionen kan på eget initiativ eller efter information från medlemsstaterna besluta att införa restriktioner för andra ämnen än vitaminer och mineraler, om dessa ämnen utgör en potentiell risk. Dessa restriktioner kan innebära ett förbud, en begränsning eller att ämnet sätts under unionskontroll.

Vill du också få vårt nyhetsbrev?

Konsultera med CatchWell om kosttillskott och växtbaserade läkemedel...

Problemlösning
Kvalitetssäkring
Central Investments
Artikel
13 ingredienser i
kosttillskott som kan
utgöra en hälsorisk
HoA har sedan 2020 identifierat hälsorisker i kosttillskott. De har listat 117 ämnen, varav 13 prioriteras för sina potentiellt farliga egenskaper.
Image
Artikel
Frankrike: Ashwagandha
ej säker för alla
Den franska myndigheten för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö (ANSES) har varnat för användning av ashwagandha för ett antal specifika grupper.
Image
Artikel
Varför växtextrakt
inte alltid är likvärdiga
Har du någonsin funderat över varför växtextrakt från samma växt inte alltid kan ersätta varandra? Svaret på den här frågan är förknippat växternas komplexitet och de processer som används för att utvinna deras föreningar
Image
Artikel
Kosttillskott är inte
fria från regler!
Det är självklart att kosttillskott omfattas av samma lagar och regler som gäller för livsmedel i stort. Dessutom finns det specifika föreskrifter som rör kosttillskott. Att antyda eller påstå att kosttillskott inte är reglerade är felaktigt.

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.