Artikel

Heads of Food Safety Agencies

13 ingredienser i kosttillskott som kan utgöra en hälsorisk

Av Senia Johansson

Publicerat 14 juni 2024

13 ingredienser i kosttillskott kan utgöra en hälsorisk enligt Heads of Food Safety Agencies (HoA)

En ny rapport från experter vid europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheter har identifierat 13 ingredienser som potentiellt utgör en hälsorisk för konsumenter när de används i kosttillskott. Rapporten, framtagen av Heads of Food Safety Agencies (HoA), belyser behovet av att förbättra säkerheten för kosttillskott i EU.

HoA, som består av ledarna för livsmedelssäkerhetsmyndigheterna med medlemmar från 26 EU-länder, har arbetat sedan 2020 för att identifiera och bedöma ämnen i kosttillskott som kan leda till negativa hälsoeffekter. Arbetsgruppen för kosttillskott inom HoA har sammanställt en lista med 117 ämnen som kan utgöra hälsorisker, varav 13 ingredienser nu prioriteras på grund av deras potentiellt farliga egenskaper.

Gemensam hantering av "andra ämnen" föreslås inom EU

Användningen av “andra ämnen” med näringsmässig eller fysiologisk effekt i livsmedel och kosttillskott är endast delvis reglerad inom EU. Harmonisering finns bara för ämnen som listas i bilaga III till förordning (EG) nr 1925/2006 om berikade livsmedel och förordning (EU) 2017/2470 om godkända nya livsmedel.

Det har konstaterats att en gemensam lista över “andra ämnen” som bör förbjudas eller begränsas i kosttillskott skulle vara mycket fördelaktig för att öka konsumentskyddet. En sådan lista skulle också stödja en enhetlig reglering av kosttillskott, med tanke på den fria rörligheten för varor inom EU.

För att åstadkomma detta bildade ledarna för de europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheterna (HoA) arbetsgruppen “Kosttillskott” (HoA WG FS), med medlemmar från 26 länder, för att enas om en gemensam metod för hantering och bedömning av vissa “andra ämnen”.

De identifierade kritiska ingredienserna

Arbetsgruppen för kosttillskott inom HoA har sammanställt en lista med 117 ämnen som kan utgöra hälsorisker, varav 13 ingredienser nu prioriteras på grund av deras potentiellt farliga egenskaper.

De identifierade ingredienserna

De 13 ingredienser som potentiellt utgör en hälsorisk inkluderar:

  • Tribulus terrestris (Tiggarnöt)
  • Withania somnifera (Ashwagandha)
  • Kurkumin i Curcuma spp.-beredningar
  • Lepidium meyenii (Maca)
  • Kumarin i växtberedningar
  • Piperin
  • Tryptofan
  • Actaea racemosa (Synonym: Cimicifuga racemosa, läkesilverax)
  • Ocimum tenuiflorum (Helig basilika)
  • Hypericum perforatum (Johannesört)
  • Melaleuca spp. essenyiella oljor
  • Melatonin
  • P-synefrin

Dessa ingredienser har visat sig kunna vara cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska, vilket innebär att de kan orsaka cancer, genetiska mutationer eller skada reproduktionssystemet.

Rekommendationer från arbetsgruppen

Arbetsgruppen rekommenderar att Europeiska kommissionen nu stödjer Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) för att utvärdera dessa ämnen. Om EFSA bekräftar arbetsgruppens fynd, kan lagstiftningsåtgärder vidtas av EU-kommissionen för att begränsa eller förbjuda användningen av dessa ämnen i kosttillskott.

Artikel 8 förfarande

HoA rekommenderar att de överenskomna ämnena får juridisk status i EU livsmedelslagstiftning genom “artikel 8-förfarandet” i förordning (EG) nr 1925/2006 och att de läggs till i bilaga III. HoA anser att 13 av de 117 ämnena bör prioriteras eftersom de utgör en potentiell hälsorisk, särskilt med tanke på ett ökat intag via kosttillskott (daglig dos) jämfört med en balanserad och varierad kost.

Rekommendationen att inleda “artikel 8-förfarandet” kan lämnas in av HoA eller enskilda medlemsstater till EU-kommissionen.

HoA föreslår också att ämnen som antas vara “nya” enligt tillgänglig information vidarebefordras till EU-kommissionen, med prioritering efter grupper.

Rekommendationerna syftar endast till att stödja EU-kommissionen och medlemsstaterna i att fastställa lämpliga lagstiftningskrav och inte att duplicera eller föregripa arbetet i EU-kommissionens arbetsgrupper.

Källa: Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit

Vill du också få vårt nyhetsbrev?

Konsultera med CatchWell om kosttillskott och växtbaserade läkemedel...

Problemlösning
Kvalitetssäkring
Image
Artikel
Fødevarestyrelsen
granskar hälsopåståenden
om kosttillskott
Fødevarestyrelsen, den danska myndigheten för livsmedelskontroll kommer att genomföra en noggrann granskning av hälsopåståenden som görs av kosttillskottsföretag.
Image
Artikel
Undvik medicinska
påståenden om
kosttillskott
Att göra medicinska påståenden om kosttillskott kan ha allvarliga konsekvenser för både företag och konsumenter.
Image
Artikel
Hur du undviker
vilseledande
marknadsföring
Det kan vara frestande att använda överdrifter för att få kunder att agera snabbare, men det kan leda till missnöjda kunder. Här följer 11 tips på hur du undviker att skapa vilseledande reklam.
Image
Artikel
Kosttillskott är inte
fria från regler!
Det är självklart att kosttillskott omfattas av samma lagar och regler som gäller för livsmedel i stort. Dessutom finns det specifika föreskrifter som rör kosttillskott. Att antyda eller påstå att kosttillskott inte är reglerade är felaktigt.

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.