Artikel
Heads of Food Safety Agencies
13 ingredienser i kosttillskott som kan utgöra en hälsorisk
Av Senia Johansson
Publicerat 14 juni 2024
13 ingredienser i kosttillskott kan utgöra en hälsorisk enligt Heads of Food Safety Agencies (HoA)
En ny rapport från experter vid europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheter har identifierat 13 ingredienser som potentiellt utgör en hälsorisk för konsumenter när de används i kosttillskott. Rapporten, framtagen av Heads of Food Safety Agencies (HoA), belyser behovet av att förbättra säkerheten för kosttillskott i EU.
HoA, som består av ledarna för livsmedelssäkerhetsmyndigheterna med medlemmar från 26 EU-länder, har arbetat sedan 2020 för att identifiera och bedöma ämnen i kosttillskott som kan leda till negativa hälsoeffekter. Arbetsgruppen för kosttillskott inom HoA har sammanställt en lista med 117 ämnen som kan utgöra hälsorisker, varav 13 ingredienser nu prioriteras på grund av deras potentiellt farliga egenskaper.
Gemensam hantering av "andra ämnen" föreslås inom EU
Användningen av “andra ämnen” med näringsmässig eller fysiologisk effekt i livsmedel och kosttillskott är endast delvis reglerad inom EU. Harmonisering finns bara för ämnen som listas i bilaga III till förordning (EG) nr 1925/2006 om berikade livsmedel och förordning (EU) 2017/2470 om godkända nya livsmedel.
Det har konstaterats att en gemensam lista över “andra ämnen” som bör förbjudas eller begränsas i kosttillskott skulle vara mycket fördelaktig för att öka konsumentskyddet. En sådan lista skulle också stödja en enhetlig reglering av kosttillskott, med tanke på den fria rörligheten för varor inom EU.
För att åstadkomma detta bildade ledarna för de europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheterna (HoA) arbetsgruppen “Kosttillskott” (HoA WG FS), med medlemmar från 26 länder, för att enas om en gemensam metod för hantering och bedömning av vissa “andra ämnen”.
De identifierade kritiska ingredienserna
Arbetsgruppen för kosttillskott inom HoA har sammanställt en lista med 117 ämnen som kan utgöra hälsorisker, varav 13 ingredienser nu prioriteras på grund av deras potentiellt farliga egenskaper.
De identifierade ingredienserna
De 13 ingredienser som potentiellt utgör en hälsorisk inkluderar:
- Tribulus terrestris (Tiggarnöt)
- Withania somnifera (Ashwagandha)
- Kurkumin i Curcuma spp.-beredningar
- Lepidium meyenii (Maca)
- Kumarin i växtberedningar
- Piperin
- Tryptofan
- Actaea racemosa (Synonym: Cimicifuga racemosa, läkesilverax)
- Ocimum tenuiflorum (Helig basilika)
- Hypericum perforatum (Johannesört)
- Melaleuca spp. essenyiella oljor
- Melatonin
- P-synefrin
Dessa ingredienser har visat sig kunna vara cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska, vilket innebär att de kan orsaka cancer, genetiska mutationer eller skada reproduktionssystemet.
Rekommendationer från arbetsgruppen
Arbetsgruppen rekommenderar att Europeiska kommissionen nu stödjer Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) för att utvärdera dessa ämnen. Om EFSA bekräftar arbetsgruppens fynd, kan lagstiftningsåtgärder vidtas av EU-kommissionen för att begränsa eller förbjuda användningen av dessa ämnen i kosttillskott.
Artikel 8 förfarande
HoA rekommenderar att de överenskomna ämnena får juridisk status i EU livsmedelslagstiftning genom “artikel 8-förfarandet” i förordning (EG) nr 1925/2006 och att de läggs till i bilaga III. HoA anser att 13 av de 117 ämnena bör prioriteras eftersom de utgör en potentiell hälsorisk, särskilt med tanke på ett ökat intag via kosttillskott (daglig dos) jämfört med en balanserad och varierad kost.
Rekommendationen att inleda “artikel 8-förfarandet” kan lämnas in av HoA eller enskilda medlemsstater till EU-kommissionen.
HoA föreslår också att ämnen som antas vara “nya” enligt tillgänglig information vidarebefordras till EU-kommissionen, med prioritering efter grupper.
Rekommendationerna syftar endast till att stödja EU-kommissionen och medlemsstaterna i att fastställa lämpliga lagstiftningskrav och inte att duplicera eller föregripa arbetet i EU-kommissionens arbetsgrupper.
Källa: Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit
Vill du också få vårt nyhetsbrev?
Konsultera med CatchWell om kosttillskott och växtbaserade läkemedel...
- När du behöver rådgivning och utbildning
- När du tar in nya produkter i sortimentet
- När du ska utvärdera dokumentation
- När du är osäker på hur produkten klassificeras
- När du vill göra påståenden om produkten
- När du behöver säkerställa att märkningen är korrekt
- När du vill kontrollera att marknadsföringen är korrekt
- När du ska besvara skriverlser från myndigheter