E-bok – Checklista
EU-karriär för ditt kosttillskott - Anmälningskraven du behöver känna till
Av Senia Johansson
Publicerat 17 augusti 2023
EU-karriär för ditt kosttillskott - Anmälningskraven du behöver känna till
Överväger du att expandera försäljningen av ditt kosttillskott till andra EU-länder? Det är av största vikt att du är medveten om att reglerna för kosttillskott kan variera mellan länderna. Jag har tidigare tagit upp att det inte finns enhetliga regler på EU-nivå för innehållet av olika ämnen i kosttillskott, vilket innebär att ämnen kan klassificeras olika från land till land. Detta kan medföra utmaningar när det gäller att sälja samma kosttillskott på olika marknader i Europa.
Anmälningskraven är inte harmoniserade inom EU
Ett annat område där det saknas harmoniserade regler är anmälningskraven för kosttillskott till myndigheterna. De flesta EU-medlemsländer kräver att kosttillskott anmäls till den nationella myndigheten innan de får säljas på marknaden.
Dock krävs inte sådana anmälningar i länder som Sverige, Nederländerna och Österrike. Sannolikt kommer du behöva anmäla ditt kosttillskott till myndigheten innan du kan sälja det i ett annat EU-land.
Notifieringsprocessen kan dock variera mellan olika länder. I de flesta EU-länder är det ett obligatoriskt krav att anmäla kosttillskott till myndigheten innan de får släppas ut på marknaden. Anmälan måste göras för varje produkt i de länder där man avser att sälja och marknadsföra produkten. Varje land har infört sina egna nationella regler och förfaranden för bedömning och validering av sådana anmälningar.
Varför är det olika regler om kosttillskott i Europa?
Varför finns det olika regler för kosttillskott i Europa? Reglerna för anmälan av kosttillskott regleras av direktivet 2002/46/EG om kosttillskott. Direktivet fastställer specifika regler för vitaminer och mineraler, men det har ännu inte fastställt några specifika regler för andra näringsämnen eller andra ämnen med näringsämnen eller fysiologisk verkan som används som ingredienser i kosttillskott. Utifrån detta direktiv har varje EU-land etablerat sin egen lagstiftning gällande kosttillskott. Detta är anledningen till att det finns skillnader i reglerna för kosttillskott inom EU, och därmed tillämpas principen om ömsesidigt erkännande.
Majoriteten av EU-länderna kräver anmälan
Varje land har möjlighet att bestämma vilket system som ska användas (eller om det överhuvudtaget ska finnas ett system) för att företag ska anmäla kosttillskott innan de släpps ut på marknaden. I de flesta EU-länder krävs att företagen vid anmälan tillhandahåller information om tillverkare och distributörer av produkten samt en fullständig lista över ingredienser som används i kosttillskottet. Dessutom kan det krävas att en korrekt etikett på det aktuella landets språk bifogas. Notifiering utgör det sista steget innan försäljning av kosttillskottet kan äga rum. De flesta EU-länder, dock inte alla, kräver att den nationella myndigheten bekräftar anmälan för att den ska vara giltig. I vissa EU-länder är det emellertid tillräckligt att bara anmäla kosttillskottet för att kunna sälja produkten. Det är därför av stor vikt att ha kunskap om de specifika regler som gäller i de länder där du avser att sälja och marknadsföra ditt kosttillskott.
Exempel på anmälningssystem
Varje land har etablerat sina egna system för anmälan av kosttillskott, och det finns skillnader i procedurerna mellan länderna. Nedan följer några exempel på hur anmälan av kosttillskott fungerar i olika EU-länder.
Frankrike
I Frankrike finns en särskild onlineplattform för anmälan av kosttillskott. Sedan 2017 finns även en offentligt tillgänglig lista över anmälda produkter online för konsumenterna att ta del av.
Tyskland
I Tyskland måste alla distributörer anmäla kosttillskott till BLV (Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz). Anmälan görs via ett onlineformulär som fylls i och skickas elektroniskt. Bekräftelse på anmälan erhålls omedelbart.
Italien
Italien har en separat anmälningsplattform för kosttillskott. För att kunna göra anmälan krävs det att företaget först registrerar sig som en ekonomisk operatör på plattformen. Bekräftelse på anmälan erhålls omedelbart.
Sverige
I Sverige krävs inte att leverantören av ett kosttillskott anmäler det till Livsmedelsverket. Däremot måste tillverkare, importörer eller återförsäljare vara registrerade hos myndigheten i den kommun där de verkar.
Finland
I Finland är det obligatoriskt att anmäla kosttillskott till finska Livsmedelsverket Anmälan granskas av Livsmedelsverket, och om all nödvändig information finns meddelas den kommunala tillsynsmyndigheten. Livsmedelsverket bedömer dock inte om kosttillskottet eller märkningen följer reglerna vid granskningen av anmälan. Detta ansvar ligger på tillverkarna och importörerna och kan kontrolleras vid inspektioner.
Det är viktigt att notera att dessa exempel bara representerar några av de olika anmälningssystemen inom EU och att det finns fler länder med sina egna procedurer för anmälan av kosttillskott. För att säkerställa att du följer rätt förfaranden och regler bör du alltid kontakta de relevanta myndigheterna i de specifika länder där du planerar att sälja ditt kosttillskott.
Ha koll på regelverket
Förutom anmälan kan det finnas andra krav och regler för kosttillskott i olika EU-länder. Till exempel kan det finnas specifika begränsningar för användningen av vissa ingredienser eller maximala tillåtna doser. Märkningskrav och hälsopåståenden kan också variera mellan länder. Det är viktigt att vara medveten om dessa regler och se till att ditt kosttillskott uppfyller alla krav för att kunna säljas och marknadsföras på de olika marknaderna i Europa.
För att underlätta processen och säkerställa efterlevnad av reglerna kan det vara fördelaktigt att samarbeta med experter inom kosttillskottsreglering och eventuellt anlita juridisk rådgivning som är specialiserad på livsmedelslagstiftning och regler för kosttillskott.
Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om eventuella förändringar i reglerna för kosttillskott inom EU, eftersom lagstiftningen kan förändras över tiden. Att vara medveten om och följa de aktuella reglerna är nödvändigt för att säkerställa att ditt företag och ditt kosttillskott kan verka lagligt och framgångsrikt på olika marknader i Europa.
Handläggningstider vid notifiering
Handläggningstiderna varierar vanligtvis från 1 vecka till 3 månader, och kan i undantagsfall ta upp till 6 månader.
Checklista
10 tips - Att anmäla kosttillskott i andra EU-länder
Bläddra i e-boken med hjälp av pilarna.
artikel
Från Sverige till världen - Regler för kontroll av kosttillskott vid e-handel
E-bok
Frigör din tid till annat
Ska du lansera ett kosttillskott?
Med experttjänsten “Klassificering” undersöker vi om din produkt kan komma att klassas som kosttillskott eller som läkemedel och om innehållet är tillåtet.
Konsultera med CatchWell om kosttillskott och växtbaserade läkemedel...
- När du behöver rådgivning och utbildning
- När du tar in nya produkter i sortimentet
- När du ska utvärdera dokumentation
- När du är osäker på hur produkten klassificeras
- När du vill göra påståenden om produkten
- När du behöver säkerställa att märkningen är korrekt
- När du vill kontrollera att marknadsföringen är korrekt
- När du ska besvara skriverlser från myndigheter
Rådgivning & Utbildning
Få hjälp med regulatoriska strategier, myndighetsdialoger och vetenskapliga frågeställningar.
Granskningar
Vi granskar din dokumentation och sammanställer utredningar för specifika frågeställningar.
Märkning & Marknadsföring
Vi granskar din märkning eller marknadsföring och säkerställer att den följer gällande lagstiftning.
Strategiska vägval
Få svar om det finns regulatoriska hinder för din produkt beroende på valet av regulatorisk väg.