Publicerat 17 februari 2022 av Senia Johansson
EFSA: Växter med cyklotider - ej säkert som livsmedel
Det var en fin vårdag när jag som doktorand tillsammans med mina kollegor samlade in åkerviol (Viola arvensis) vid en parkeringsplats i Uppsala, för att isolera och forska på cyklotider. Nu 25 år senare finns ett utlåtande från EFSA rörande förekomsten av cyklotider i ett traditionellt livsmedel från tredje land.
EFSA har utvärderat säkerheten hos det traditionella livsmedlet Clitoria ternatea L. som konsumeras i Asien, särskilt i Indien, Filippinerna, Malaysia och Thailand. Utvärderingen av EFSA gjordes efter en anmälan från Sensient Technologies Europe GmbH (Tyskland) och Tsuijiko Co., Ltd (Japan), inlämnad till EU-kommissionen enligt artikel 14 i förordning (EU) 2015/2283 för att släppa ut torkade blommor av Clitoria ternatea L. som ett traditionellt livsmedel från tredjeland.
Cytotoxiska cyklotider
EFSA anser att sammansättningen av det traditionella livsmedlet Clitoria ternatea L. (Himmelsärt) har karakteriserats tillräckligt. Analyserna av sammansättningen inkluderar information om cyklotider, små cykliska proteiner som har rapporterats vara förknippade med säkerhetsproblem.
EFSA rapporterar att det finns hemolytiska och cytotoxiska in vitro effekter rapporterade för vissa cyklotider som finns i Clitoria ternatea L., samt data som indikerar möjliga effekter på immunsystemet och på livmodern för en cyklotid (om än inte upptäckt i Clitoria ternatea). Dessutom finns det endast begränsade data tillgängliga om nedbrytning, biotillgänglighet, toxikokinetik och möjliga toxikologiska in vivo effekter av cyklotider, inklusive några av de som finns i det traditionella livsmedlet.
EFSA noterar också att den tillgängliga informationen om den traditionella användningen av Clitoria ternatea L. för livsmedelsfärgning, i asiatiska länder inte visat några uppenbara negativa hälsoeffekter. Däremot har man inte fastställt en traditionell användning av Clitoria ternatea L. för beredning och konsumtion av växtbaserade infusioner.
Slutsats
Med tanke på den potentiella exponeringen för cyklotider till följd av den avsedda användningen för beredning av växtbaserade infusioner och den okända toxikologiska profilen för de cyklotider som finns i Clitoria ternatea L., anser EFSA att det traditionella livsmedlet kan utgöra en säkerhetsrisk för människors hälsa. EFSA gör därför säkerhetsinvändningar mot utsläppandet på marknaden inom EU av det traditionella livsmedlet (torkade blommor av Clitoria ternatea L.).
Fakta: Cyklotider
Stabila polypeptider
Vissa växter producerar en cocktail av mycket ovanliga polypeptider som cykliseras huvud-mot-svans via amidbindningar. Dessa cykliska polypeptider, kända som cyklotider (cyklo-peptider), är cirka 30 aminosyrarester långa och uppvisar en hög kemisk och biologisk stabilitet.
Hemolytiska och cytotoxiska
Det finns studier som visat hemolytiska och cytotoxiska effekter in vitro för vissa cyklotider samt data som indikerar möjliga effekter på immunsystemet och på livmodern.
Forskning
På Uppsala Universitet finns en forskargrupp som studerar cyklotidernas egenskaper. Forskargruppen har kunnat visa att cyklotiderna har kraftiga cytotoxiska och antibakteriella effekter, som man för närvarande följer upp med strukturaktivitetsstudier och studier av cyklotideffekt på artificiella cellmembran i form av liposomer.
Artikel
Frigör din tid till annat
Är din nästa produkt ett säkert kort?
Satsa på rätt produkt. Med experttjänsten “Potential” får du svar på i ett tidigt skede om det finns några regulatoriska hinder för din nya produkt.
Exklusivt på Kunskapsbanken
CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början. Logga in och se våra informationsfilmer, ta del av våra vägledningar, läs svaren på vanliga frågor, fördjupa din kunskap i din egen takt, när det passar dig.